2006/10/04

Päivä 3

Päivä 3. Tämä taitaa olla joko tiistai tai keskiviikko, jo tässä vaiheessa lomaa voi hyvinkin olla sekaisin päivästä. Edelleen Tokiossa, tänä päivänä ohjelmassa oli käydä katsomassa kalamarkettia (liian myöhään, kaloja tuskin oli enää puolilta päivin) ja mennä puutarhaan. Tässä kalamarketin pieni temppeli.

Ja näkymä kalamarketin liepeiltä, siltä enemmän turistiosastolta, sillä tässä näkyy vähän krääsäkaupan oloista. Itse kalahalleissa ei tullut kuvattua, sillä siellä oli ohjelmassa lähinnä pöytien pesua kalojen jäljiltä.

Tämä on ehkä vähiten loistokas puutarha kaikista niistä, joissa vietimme pitkään aikaa. Kyseessä on Tokion kaupungin omistama entinen keisarillinen puutarha, joka on avoin yleisölle. Puutarhassa on paljon historiallisia kohteita ja hyviä opastauluja niihin.


Jotta tietäisimme olevamme japanilaisessa puutarhassa, paikalla on oltava näitä mäntyjä. Nämä isot, parimetriset, sekä niiden sukulaiset bonsai-männyt ovat hyvin tyypillisiä katukuvassa.

Muistomerkki puiston metsästyslammissa tapetuille ankoille. Tämä oli jotenkin sympaattista ja samalla vähän ihmeellistäkin, ensiksi tappaa ankka ja sitten rakentaa niille muistomerkki.


Lyhty. Lamppu. Nätti se silti on. Näidenkin tarkempaan olemukseen pitäisi jossain vaiheessa perehtyä.


Vulkaanista kiveä ja huolella kasvatettu mänty.

Fujimi-yama, Fuji-vuoren katseluvuori. Oikeammin tämä on varsinainen nyppylä, päällä on penkki jolta voisi Fuji-vuorta katsella, ellei näköalan edessä olisi pilviä, sumua, puskaa ja kerrostaloa. Mutta ajatushan on tärkein?

Japanilainen vessa, eli kunnioitettu käsienpesuhuone. Julkisia käymälöitä oli tuhkatiheässä, ja useimmissa niistä oli miellyttävä käydä, sillä ne olivat puhtaita ja hyväntuoksuisia. Epämiellyttävämmätkin olivat käyttökelpoisia, sillä japanissa perinteisemmät vessat ovat samankaltaisia kuin eteläisessä Euroopassa, reikiä lattiassa. Ihokosketusta ei tule, joten pieni paha haju ei aiheuta inhotusta.Mielestäni monessa käymässämme paikassa oli hyvinkin jännää nähdä kuinka historia (tässä kuvassa satoja vuosia vanha teehuone, joka on kylläkin rakennettu uusiksi sen jälkeen kun se on palanut, poltettu, maanjäristys tuhonnut jne) ja uusi (tässä kuvassa ilmiselvästi pilvenpiirtäjät) kohtaavat.
Montakohan vuosikymmentä sitten tämäkin puuvanhus olisi Suomessa kaadettu vaarallisena? Tällaisenaan se saa katsojan miettimään aikaa ja elämää, luontoa ja selviämistä. Tällaisenaankin se on kaunis, vaikka onkin jo kuoleman partaalla.

Tämä puisto oli Tokion sataman liepeillä ja ohimenneestä tihkusateesta huolimatta näimme kuuluisan Rainbow bridgen. Tai ainakin mieheni tunnisti sillan, minusta se nyt näytti ihan samalta kuin muutkin riippusillat, joita näkee kaupungeissa.

Innokas riippusillan kuvaaja. Tässä vaiheessa taisi jo vähän hämärtää tai olla vähintäänkin hyvin pilvistä, jonka johdosta kuvausasento.


Kauden kukkia osa N. Nämä olivat puussa vesibussin lähtöpaikan liepeillä.

Kasvi, ilmeisesti kukassa ... Valitettavasti itse pidän kaikenlaisista kukkakuvista ja nyt samalla sitten ajattelin julkaista matkalta mukaan tarttuneeet kukkakuvat täällä. Kuvia tuntuu olevan paljon, mutta en julkaise läheskään kaikkia otoksia.

Kasvi ja sen marjoja.

Näitä taasen oli kokonainen valtava kukkaketo, aivan upea näky.
Trumpettikukkia, eli mikälieköynnös.

Kasvi, kukka, jne... Tietänette jo. Voitte kuvitella miltä minusta tuntui katsoa satoja kuvia puunrungoista viime vuonna mieheni palattua matkalta Kiinasta ja Japanista.
Kukkakedon vieressä olivat nämä komeat aloet ja niiden takana varmaan vähintäänkin sata lajiketta pioneja. Pioneista ei ole kuvia, kun eivät olleet kukassa ja näyttivät lähinnä kuivahtaneilta rikkaruohoilta.


Vesiränni, näiden merkitys ilmeisesti liittyy jotenkin buddhalaisuuteen. Tällaiset voisin asentaa kotiini, jos ikinä asuisin omakotitalossa.
Tämä on iso mänty, merkitty erikseen puutarhan opaskarttaan. Ikää männyllä on satoja vuosia, oksatkin ovat kilpikaarnan peittämät. Oikeasti runko lähtee penkereeltä männyn takana ja se kasvaa vaakasuoraan. Mänty ei tietenkään kasvaisi tällaiseksi luonnostaan, vaan sitä on muokattu kärsivällisesti vuosien saatossa.

Illan matkakohde taisi olla Akihabara, josta minulla ei ole valokuvia.

1 comment:

Mehiläisjalkatarha said...

Ihania kuvia... tulee ikävä Japaniin - varsinkin kun just tulin kotiin japanin kielen keskustelutunnilta.

Hauskaa matkaa, ja toivottavasti laitat lisääkin Japanin kuvia blogiin!